Pentru bateriile de coastă: Armata română preferă sistemul Exocet, în locul HAWK

Marius Ghilezan INVESTIGAȚII

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, prin vocea ministrului Mihai Fifor, că va aduce „în noua şedinţă de Guvern hotărârea privind bateriile de coastă,” în valoare de 1,6 miliarde de Euro, necesar pentru derularea programului de achiziţie.

Conform unor surse din minister, în acest buget generos vor intra şi modernizările fregatelor, pe lângă achiziţionarea rachetelor de rază mică şi medie de acţiune.

Până la această oră s-au declarat interesate să participe la procedura de selecţie a operatorului militar, consorţiul european MBDA şi NCSIST.

MBDA, NCSIST, doi giganţi

MBDA are o ofertă de rachete anti-navă Exocet MM40 Block 3, pentru programul corvetelor şi al bateriilor de coastă.

MM40 Block 3 este ultima variantă a rachetei Exocet, o rachetă care s-a făcut remarcată pentru prima dată în războiul din Falklands şi mai apoi în războiul dintre Irak şi Iran. În prezent MM40 Block 3 se află în dotarea marinei franceze (clasele “Horizon” şi “Aquitaine”), peste 500 de rachete fiind comandate de nu mai puţin de 12 clienţi internaţionali (dintre care doi sunt ţări membre NATO).

Exocet este o rachetă de tipul: „trage şi uită.”

În urmă cu trei ani la poligonul Biscarosse din Franța, MBDA a organizat un exercițiu de trageri simulate cu rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (VShorad) de tipul Mistral 3 și rază scurtă de acțiune (SHORAD) tip VL-mică.

Mistral 3 poate prezenta interes pentru înlocuirea sistemelor de artilerie S-60 și a rachetelor antiaeriene CA-94, CA-95 din dotarea Armatei Române.

NCSIST: Coastal Artillery System din Corea de Sud are o ofertă pentru o apărare de coastă solidă cu 3 etaje: artilerie + rachete cu raza lunga (+20km: MLRS+antinavă), rachete ghidate pentru lovire chirurgicala (Spike NLOS) şi un sistem de acoperire a plajei cu raza scurta (mortiere sau rachete)… Orientalii pleacă cu şansa a doua în a se impune ca şi câştigător.

Undeva prin anii 1999-2000, Armata Română a iniţiat demersurile prin intermediul Ministerului Apărării Naţionale de achiziţie a primul pas a fost făcut prin achiziția rachetelor antiaeriene HAWK din Olanda care necesitau modernizări sau up-grate-uri, cum se spune în limbaj tehnic.

Alegerea Hawk a fost făcută publică în 2002, pentru ca în 2004 să se semneze contractul de achiziție din Olanda a 8 sisteme  PIP III, inițial fiind preconizat ca până în 2007 să fie aduse la standardul HAWK XXI, proiect a cărui valoare era estimat la 150 milioane euro, termen ce nu a fost respectat fiind împins pentru 2018.

Decizia de înlocuire a Hawk cu Exocet ţine de strategia de apărare a Coastei de est. Armata Română are mai multe opțiuni: sistemul Patriot (cu care s-a semnat deja un contract, în valoare de 740 de milioane de dolari), sistemul MBDA Aster 30 și Barak-8NG, Spike.

Posibil să mai apară şi alte companii interesate să facă oferte. Dar cel mai insistent a fost consorţiul MBDA.

Scurt istoric al Bateriilor de Coastă

În timpul celui de-al doilea război mondial, bateriile de coastă purtau numele de Carol şi Elisabeta. La venirea comuniştilor, în 1948,  li s-a schimbat numele in HORIA si CRIŞAN. La 1 octombrie 1948, au fost infiintate regimentele: nr.1 Artilerie de Coastă şi nr.2 Artilerie Uşoară de Coastă.  După patru ani au fost desfinţate inexplicabil. La 2 Mai-Agigea şi pe Movila Sara erau dispuse patru tunuri de 130 mm, de fabricaţie sovietică.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Protestatarii anti-Kremlin, care au intrat pe terenul de joc al finalei Campionatului Mondial, audiaţi de poliţie
Finala Cupei Mondiale dintre Franța și Croația, desfăşurată duminică, la Moscova, a fost întreruptă pentru ...