Veterani ROMÂNI, decorați de Slovacia pe care au eliberat-o de naziști
Slovacia, etern recunoscătoare pentru eroismul Armatei Regale Române, care a dat lupte grele pentru eliberarea de naziști. Trei români veterani de război, care au luptat pe teritoriul slovac împotriva armatelor germane, au fost decorat de președintele Slovaciei, Andrej Kiska. Este vorba de gl. lt.(rtr) Octavian Leru, gl. mr.(rtr) Constantin Ispas și gl. bg. (rtr) Marin Lungu, a informat MApN, prin intermediul paginii de Facebook Veteranii Armatei Române. Primul dintre ei, în vârstă de 97 de ani, a primit Ordinul Dublei Cruci Albe, cea mai înaltă decorație a Slovaciei.
Decorările au avut loc în cazul ceremoniei dedicate a 74 de ani de la sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial, organizate pe 8 Mai la cimitirul militar românesc la Zvolen. Locul a fost ales special ca un omagiu suplimentar pentru Armata Regală Română. Pe lângă cei trei veterani români, au mai fost decorați și alți 4 foști combatanți din alte țări. Din delegația română au mai făcut parte Ambasadorul în Slovacia și alți oficiali, a transmis MApN. Cei trei veterani decorați au fost aduși la Zvolen cu un avion militar C-27J Spartan al Forțelor Aeriene Române.
Slovacia mulțumește României pentru eliberarea țării de naziști
Peste 230.000 de soldați români au participat la luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei, care s-a terminat abia pe 12 mai 1945, la 4 zile după sfârșitul oficial al celui De-al Doilea Război Mondial. Armata Română a mers 400 de kilometri pe teritoriu cehoslovac, a trecut peste zece masive montane și patru cursuri mari de apă. În timpul campaniei au fost eliberare peste 1700 de localități. România a plătit un preț mare: peste 65.000 de soldați morți, răniți sau dispăruți.
După război au fost făcute peste 6.000 de cimitire pentru militarii români. Dar în 1950, soldații au fost reînhumați în două cimitire mari: unul la Brno, pentru cei căzuți în partea cehă, și unul la Zvolen, pentru cei uciși în partea slovacă. La Zvolen este cel mai mare.
10 Comments
Violeta
Cinste și recunoștință veșnică soldaților români pentru sângele vărsat. Avem un unchi de 97 de ani, a luptat la Zvolen, a fost rănit și s-a întors pe jos cu trupele române. In ciuda vârstei are o memorie a acelor evenimente, de invidiat. Păcat că nu-și mai amintește nimeni de el. Poate acuma in campanie…. Nu are nevoie de nimic material ci doar să știe dacă mai trăiesc camarazi de ai lui.
Diana
Doamna Violeta, să știți că este o asociație națională a veteranilor de razboi. În fiecare județ este o filială. Dacă luați legătura cu ei, sigur că veți descoperi camarazi din Al Doilea Razboi Mondial si ar fi de ajutor pentru unchiul dumneavoastră.
cristina
Luati legatura cu Asociatia de veterani de razboi.
La Tg-Jiu este bunicul meu, Constantin Ispas (presedinte asociatie) de exemplu.
Sanatate!
IONEL
6000 de morminte, nu cimitire.
Eliberarea Cehoslovaciei a fost efectuată de Frontul 2 Ucrainean în compunerea căruia au intrat: 6 armate sovietice, (47 divizii), o armată de tancuri sovietică (3 corpuri), o armată aeriană sovietică (4 divizii) și 2 armate românești (15 divizii=135.000 militari-până la 181.000 militari participanți, au fost efectivele unităților de sprijin și logistice).
Armata română în Cehoslovacia a produs următoarele pierderi inamicului: 1.861 de morți și 16.400 de prizonieri.
Ana
Sunteti sigur?! La ,, peste 65.000 de soldați morți, răniți sau dispăruți.,, doar 6000 de morminte?! Ceva nu merge…. . Printre mortii aceia se afla si unchiul meu pe care nu am reusit sa-l gasim.
Ana
Doar 6000 de morminte?! La ,,… peste 65.000 de soldați morți, răniți sau dispăruți. ,, Acolo am si eu un unchi care a murit tanar pe care nu am reusit sa-l gasim.
Dragalina
Este vorba de luptele din Munții Tatra, fortăreață.Intai carne de tun pt.germani,apoi pt.sovietici.Urmasii lor au fost condamnați la pribegie,la fel că evreii.Am cunoscut dintre veterani,oameni deosebiți,cu frica de Dumnezeu.Dupa revenirea în țară,mulți au fost anchetați că presupuși spioni,de către atei.Recunostinta veșnică eroilor
Anna
Domnule Valentin Borcea,
Articolul e frumos, dar e plagiat. O parte însemnată din text e preluată (cu câteva modificări pe ici, pe colo) de pe pagina de facebook a „Direcției Calitatea Vieții Personalului”, articol scris de cpt. Diana Iuga, cadru militar, membră a delegației României care a participat la comemorarea Zilei Victoriei, în Slovacia. Nici măcar pentru imagini n-ați specificat sursa. Pozele nu vă aparțin, nu au fost realizate de Dvs., ca reporter (căci nu ați fost Dvs. la fața locului), ci de către dl Valentin Ciobârcă, prin urmare aveți obligația morală să specificați sursa.
Apreciez efortul Dvs. de a scrie despre un eveniment deosebit și de a-l face cunoscut publicului, dar străduiți-vă să fiți onest și să respectați munca altora.
Toate cele bune,
Anna
Valentin Borcea
Bună ziuă,
Îmi recunosc greșeala de a nu fi trecut sursele și vă asigur că nu a fost cu intenție ci doar o scăpare
Am actualizat articolul cu linkuri către sursele de la care am luat informațiile.
Vă asigur de toată considerație mea pentru efortul pe care îl depuneți pentru păstrarea vie a memoriei eroismului Armatei Române și pentru toate acțiunile de ajutorare a veteranilor de război.
Am crescut în familie cu poveștile de pe front ale străbunicului meu și ale celor 5 frați ai lui, toți mobilizați. Nu toți s-au întors acasă. Unul își dorm somnul de veci în câmpia ucraineană. Altul a ajuns până în Munții Tatra și s-a întors pe jos de acolo în România.
În speranța unui colaborări viitoare.
Cu respect,
Valentin Borcea
Diana
Eu am o întrebare pentru domnul Borcea, autorul articolului.
-De unde aveți aceste informații?
Ați fost cumva prezent la eveniment?
🙁