Liderul suprem al Iranului: Vălul islamic protejează de agresiuni sexuale

Marius Ghilezan INTERNATIONAL Principal

Când mișcarea #metoo de combatere a agresiunilor comise împotriva femeilor împlinea un an, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a spus că aceste probleme există deoarece occidentul nu este musulman. Mai precis, femeile vestice cad victim hărțuirilor deoarece nu se îmbracă așa cum cere codul islamic.

Liderul regimului teocratic-autoritar de la Teheran este de părere că dacă hijabul oferă “imunitate” în fața agresiunilor sexuale și că oferă mai multă demnitate și respect. Aceste idei apar într-un articol postat pe pagina oficială a ayatollahului Khamenei, cu titlul “10 adevăruri spuse de ayatollahul Khamenei: poate hijabul să salveze femeile occidentale.”

Sunt fragmente din discursuri pe care liderul de la Teheran le-a ținut de-alungul timpului. Poate mai curios, ayatollahul folosește un limbaj care se regăsește și la feministele radicale din occident: “sute de ani de opresiune a femeilor,” “societatea vestică patriarhală,” “occidentul vrea ca femeile să încânte ochiul bărbatului și vrea ca femeile să fie folosite în moduri ilegitime,” etc.

“Un simptom al patriarhatului occidental este că femeile trebuie să fie pentru bărbați. Ei spun că femeile trebuie să poarte machiaj deoarece bărbații găsesc plăcere în aceste lucruri. Acesta este patriarhatul, nu libertate pentru femei. Este libertate pentru bărbați. Ei (n.r. occidentalii) vor ca bărbații să fie liberi inclusiv ca să-și îndeplinească poftele cu ochii. Prin Hijab, femeile se protejează și pe ele, și pe bărbați”– a spus Ali Khamenei. Orice feministă radicală ar fi complet de acord cu aceste cuvinte spuse de liderul unuia dintre regimurile care asuprește cel mai rău femeile.

La începutul săptămânii, Iranul au executat o femeie de 24 de ani, ca și-a ucis soțul care o bătuse și o abuzaze constant de-alungul căsniciei. Tânăra fusese forțată să se mărite când avea 15 ani și încercase să caute ajutor la autorități, dar acestea au ignorat-o de fiecare dată.

De asemenea, zeci de femei au ajuns după gratii anul acesta, pentru că au participat la proteste împotriva obligației de a purta hijab. A fost închisă chiar și o avocată care le apăra pe iraniencele care și-au dat jos în public vălul islamic.

Purtarea hijabului a devenit obligatorie după ce ayatollahul Khomeini, liderul unei grupări islamiste radicale, l-a dat jos pe pro-occidentalul Șah Mohammed Reza Pahlavi, a răsturnat monarhia iraniană veche de 2500 de ani și a proclamat o republică islamică. În ultimele patru decenii, autoritățile de la Teheran au folosit amenințări, pedepse corporale și chiar închisoarea ca să forțeze femeile iraniene să-și acopere părul și corpul în public, a scris Europa Liberă.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Premiul Nobel pentru Pace, acordat pentru protejarea drepturilor femeilor
Ginecologul congolez Denis Mukwege și activista Yazidi irakiană Nadia Murad sunt laureații din acest an ...