Theodor Stolojan (PNL) susține că vria deficitului bugetar e un ciclon favorabil temperaturii economice
A înviat Theodor Stolojan. A spus zilele trecute că recenta OUG, care lasă să zburde deficitul, este un act necesar pentru îndeplinirea obiectivului de 3 % deficit bugetar în 2031, asumat de guvern. În urmă cu câteva zile, Guvernul Ciolacu a adoptat OUG 112/2024 prin care își dă derogare de la obligațiile impuse de lege în cazul depășirii limitelor deficitului bugetar. OUG arată că „prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”. Fostul lider PNL Theodor Stolojan consideră că măsura are sens, dat fiind că Guvernul negociază acum cu Comisia Europeană un plan pe 7 ani pentru reducerea deficitului bugetar.
„Guvernul nu avea altă opțiune din momentul în care negociază cu Comisia Europeană acel plan de reducere a deficitului întins pe o perioadă de 7 ani, din 2025 până în 2031. Dacă Comisia acceptă această propunere a Guvernului, sigur că Guvernul trebuia să abroge sau să amâne acea prevedere din Legea responsabilității care solicita ca, în momentul în care ponderea datoriei publice în PIB depășea 50%, să vină cu un program de măsuri care ajungeau într-un final până la înghețarea salariilor publice etc.
Dacă această schemă cu Comisia va fi agreată, reducerea deficitului de la circa 7% la sub 3% în 2031, atunci undeva pe acest parcurs vom ajunge cu datoria publică și la 60% din PIB, dar dacă Guvernul își va respecta angajamentele, vom fi în grafic să reducem nu numai deficitul, ci și ponderea datoriei publice în PIB”, a declarat Theodor Stolojan, pentru B1 TV.
Theodor Stolojan a fost prim ministru al României și primul român director la Banca Mondială, după 1989. A condus trei ani, între 2001-2004, PNL.
Democrații americani zic că doar Constituția Americii le mai e stavilă în calea globalismului