Diaspora cere mărirea numărului de parlamentari de la 6 la 20
Mai multe asociații, fundații și ligi din diasporă au trimis astăzi o scrisoare deschisă tuturor președinților partidelor parlamentare pentru mărirea numărului de parlamentari alocați Circumspcripției 43 Diaspora. Liderii acestor organizații vor să profite de pe urma de iminenta modificare a legii electorale, în vederea admiterii candidaturii președintelui Klaus Iohannis, ca independent pe lista de partid.
Conform aprecierilor celor implicați în cererea de modificare a legii și a reprezentării electorale, circa 20 de parlamentari ar fi necesari, în mod corect, raportat la imensa masă a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.
Dacă în prezent sunt șase parlamentari – doi senatori și patru deputați, liderii asociațiilor din diaspora susțin că norma de reprezentare este conformă art 5 din legea nr 208/2015, adică de un senator pentru 168.000 de cetățeni și un deputat pentru 73.000 de cetățeni.
“Vă aducem la cunoștință că în conformitate cu rezultatele Recensământului populației României (rezultatele prezentate de către INS) se constată o scădere a populației României cu cca 1,1 milioane de locuitori față de 2011.
Vă cerem ca numărul de mandate parlamentare corespunzătoare acestui milon de cetățeni care nu mai există în România să fie realocat românilor din Diaspora. Chiar dacă statul român nu are o statistică reală ( pentru că niciodată nu a fost interesat de asta) vă aducem la cunoștință că numărul de contracte de muncă, asigurări sociale/medicale și copii înscriși în sistemul de educație ( date oficiale înregistrate în țările în care românii sunt rezidenți) dovedesc clar că acești cetățeni români există și în conformitate cu legile statului român au dreptul la reprezentate parlamentară echitabilă.
Vă aducem de asemenea la cunoștință că la 30 Ianuarie 2024, conform datelor comunicate de către Min. Administrației și Internelor există cca. 1 milion de cetățeni români posesori de pașaport CRDS ( cetățean român cu domiciliul în străinătate) . Este singura cifră oficială asumată și recunoscută de către statul român a cetățenilor români care se află în afara granițelor României.
Bazat pe cele comunicate mai sus vă cerem ca în regim de urgență să inițiați și susțineți modificări legislative ale legislației electorale din România astfel încât Circumscripție electorale nr 43 Diaspora să îi fie alocate un număr de mandate parlamentare mai mare decât cel actual. Chiar dacă nu e deplin echitabil ( dar măcar rezonabil) vă cerem 7 mandate de senatori și 13 mandate de deputați care să reprezinte Diaspora în Parlamentul României.
Ar fi cel puțin o dovadă de respect și bunăvoință față de românii care de peste 3 decenii susțin financiar economia României să nu se prăbușească” – se spune în scrisoarea deschisă.
Semnatarii se mai adresează și parlamentarilor diasporei: Radu Mihail ( USR), Iulian-Stefan Lörincsz (USR), Geanina-Simina Tulbure ( Reper), Mihăiță Dohotar( PNL), Valentin-Ilie Făgărășian ( PNL), Boris Volosatîi ( AUR) să facă toate demersurile pe lângă conducerile partidelor lor.