Ucraina câștigă 25 de miliarde de euro pe cereale, în timp ce fermierii români pierd peste două miliarde
Exportul fără taxe vamale de produse agricole ucrainene către UE, care a provocat o criză în Europa de Est, a permis Ucrainei să câștige 25 de miliarde de euro, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Miriam Garcia Ferrer, notează Timpul.md.
„Coridoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte 57 de milioane de tone de produse agricole. Acest lucru le-a permis operatorilor economici și producătorilor agricoli ucraineni să câștige 25 de miliarde de euro”, a spus ea la un briefing la Bruxelles.
Ce nu a spus purtătorul de cuvânt e că majoritatea fermierilor sunt americani. Mari companii americane de profil dețin peste patruzeci de milioane de ha agricole. Kiev-ul a negat informația.
citește și: Războiul din CMSR Timiș a ajuns la faza amenințărilor cu ridicarea dreptului la liberă practică
20 % din exporturile cerealelor ucrainiene au trecut prin portul Constanța
În 2022, traficul de cereale din Ucraina prin Portul Constanţa a fost de 8,2 milioane de tone, însă nu este clar dacă această cantitate a tranzitat doar România şi a mers către o destinaţie finală prestabilită ori a rămas şi pe plan local o parte.
România a exportat 12,6 milioane tone de cereale în 2022, nivel record, în valoare de 4,3 mld. euro. Fermierii contrazic statistica: „Sunt stocuri mari de cereale româneşti acum în ţară. Exportul de cereale în 2022 a fost semnificativ redus faţă de alţi ani“
Florin Tiutiu, președinte Clubul Fermierilor Români, zice că prin diferența de preț de la producție până acum, fermierii români au pierdut peste 2 miliarde de euro.
Recent, Rareș Bogdan a anunțat că toate țările din estulEuropei vor primi 100 de milioane de euro, compensație pentru pierderile fermierilor din cauza invaziei cerealelor ucrainiene.