Nicholas Dima: Cartea „România Mare: Un Ideal Împlinit” este o sursă de cunoaștere

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE OPINIE POLITIC

Cartea recent apărută la editura Pro Universitaria: „România Mare: Un Ideal Împlinit” stârnește reacții. Cunoscutul jurnalist american, de origine română, Nicholas Dima, susține că volumul este bine documentat și că reprezintă o bază pentru  cei care vor să cunoască mai mult.

Iată textul!

„Istoria ne oferă continuu lecții, iar noi avem datoria să învățăm din ele. Iuliu Maniu, unul dintre arhitecții marii uniri, afirma că popoarele trebuie să aibă mereu și mereu noi obiective și idealuri. Altminteri, ele sunt purtate de valuri în voia soartei și riscă să-și piarda sensul de a fi.

Națiunea română și-a împlinit idealul acum o sută de ani când înaintașii noștri s-au ridicat la înălțimea evenimentelor și au înfăptuit marea unire. După o frumoasă înălțare a țării în perioada interbelică a urmat însă tragedia mutilării teritoriale, ocupația sovietică, instalarea regimului comunist și haosul din ultimele decenii. Astăzi, Europa se confruntă din nou cu evenimente grave, dar care ne pot oferi șanse pentru reîmplinirea idealului național. Să ne cunoaștem deci trecutul pentru a ne asigura un viitor mai bun. Este cea ce fac Eugen Stănescu, Alexandru Cristian, Iulia Stănescu, autorii noii cărți căreia am avut prilejul de a o prefață.

Cititorul descoperă o carte bazată pe documente

Cartea România Mare: Un Ideal Împlinit vine la timp pentru a ne reaminti că idealul național ne cere să fim din nou vigilenți și la datorie. În această eră, întreaga Europa se redefinește și fiecare națiune își căuta un loc propriu, stabil și sigur într-un continent unit. Pentru noi, idealul e același: reîntregirea țării.

Volumul pe care îl semnalez reprezintă un studiu bine documentat, bine scris și bine venit care se întinde pe 300 de pagini. Cititorul descoperă o carte bazată pe documente, statistici oficiale, declarații și dezbateri politice, precum și biografii ale marilor lideri care au înfăptuit marea unire și au condus România interbelică. În acest sens, valoarea documentară a cărții este mai importantă chiar decât desfășurarea ei narativă și interpretativă. De fapt, organizarea cărții vorbește de la sine.

Prima parte, intitulată Alegeri, ne oferă obiectiv și cifric toate alegerile din perioada interbelică împreună cu rezultatele lor. Partea doua, Legiuiri, Ministere și Guverne, redă lista completă a guvernelor care au condus România acelor ani, precum și componența și realizările guvernelor respective. Cartea oferă totodată fotografii istorice rare, hărți explicative, grafice illustrative și tabele concrete pentru cei dornici să ajungă la surse și să cunoască adevărul.

Personal, am găsit și unele interpretări ușor subiective, dar în limite acceptabile. E foarte greu să scrii complet obiectiv și independent într-o lume dominată de patimi și dirijată de interese. Mă refer la personalități și evenimente controversate ca regele Carol al II-lea, mareșalul Antonescu, partide naționaliste și minoritare, mișcarea Legionară. Istoricii au datoria de conștiință să analizeze și să interpreteze în mod strict obiectiv trecutul și să-l pună la dispoziția generației contemporane. Altfel, rămânem să fim manipulați în continuare. Autorii cărții România Mare: Un Ideal Împlinit ne oferă documentația necesară pe baza căreia să înțelegem și să judecăm singuri evenimentele. Felicitări!

Nicholas Dima, 24 Februarie 2023

Ca să-i împace pe români / Ministrul austriac de interne vine la București

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Rareș Bogdan: Dacă Ucraina cade, suntem în pericol toţi!
Obișnuit să certe Uniunea Europeană, europarlamentarul Rareș Bogdan reia tema anexării Crimeei de către ruși, ...