Zero români, doi croați și o bulgăroaică lista Politico pentru șefia CE

Valentin Borcea Uncategorized

Angela Merkel este ca și înfrântă în lupta pentru numirea șefului Comisiei Europene. Favoritul ei, Manfred Weber, nu a convins liderii europeni și este aruncat, discret, la coș. Emmanuel Macron, lupul tânăr la progresismului federalist european, este cel care a dat lovitura fatală. El a refuzat sistemul Spitzenkandidaten, prin care Berlinul dorea să-l impună pe Manfred Weber în fruntea Comisiei Europene. La summitul din 20 iunie, victoria lui Jupiter de la Paris a fost confirmată de ceilalți lideri europeni, care i-au respins pe toți candidații de vârf.

Politico, o publicație influentă la Bruxelles, a venit deja cu o listă alternativă de candidați pentru PPE – doi francezi, doi croați, un finlandez, o bulgăroaică, un irlandez, un polonez și un german. Toți au CV-uri mai bune decât Weber.

  1. Michel Barnier (Franța) | Negociatorul șef al UE pentru Brexit, fost comisar european și unul dintre numele invocate deja de Emmanuel Macron pentru șefia CE. Totuși, dacă Germania pierde cu Manfred Weber, sunt șanse mici să lase un francez în funcție.

    Michel Barnier.

  2. Alexander Stubb (Finlanda) | Fost prim-ministru și ministru în Finlanda natală, ieșit pe locul doi, după Weber, în cursa internă a PPE pentru alegerea persoanei care să-i urmeze lui Jean-Claude Juncker. Este văzut ca un moderat în PPE, mai aproape de stânga. Dar va fi opus de statele din Est, deoarece este de acord ca UE să dea sancțiuni pentru încălcarea statului de drept. 

  3. Kristalina Georgieva (Bulgaria) | Fost comisar european, director executiv al Băncii Mondiale, ar avea susținerea grupului Vișegrad, este din Est și e femeie. În schimb, nu a avut niciodată un post politică la nivel național și nu a fost niciodată aleasă în vreo funcție. 

  4. Christine Lagarde (Franța) | șefa FMI, fost ministru în Franța, experiență vastă, simpatizată de Macron dar și de Merkel. În schimb, nu vine des la Bruxelles și nu are  relație cu parlamentarii europeni. În plus, a spus că vrea să-și ducă la final misiunea la FMI 

  5. Leo Varadkar (Irlanda) | Actualul prim-ministru al Irlandei, tânăr, apropiat de aripa centristă a PPE, fiu de imigrant indian. Însă e în fruntea politicii irlandeze de doar doi ani și mulți spun că e prea devreme pentru o mutare la Bruxelles. 

  6. Peter Altmaier (Germania) | Actualul ministru german al Economiei, aliat al Angelei Merkel, experiență mare, apropiat de Franța și de stânga. Însă nu a candidat pentru PE și este un outsider pentru șefia Comisiei. 

  7. Andrej Plenkovic (Croația) | Actualul premier al Croației, fost diplomat și fost parlamentar european, rol important în aderarea Croației la UE, foarte apreciat în PPE și apropiat de puternicul secretar general al CE, Martin Selmayr. În schimb, nu e interesat de funcție iar Croația este în afara zonei euro și Schengen. 

  8. Kolinda Grabar-Kitarovic (Croația) | Președintele Croației, fost diplomat, fost ministru de Externe, poziție la nivel înalt în cadrul NATO. În plus, e femeie și din Est, ceea ce ar asigura echilibrul geografic și de gen la Bruxelles. Dar, la fel ca și premierul croat, nu este interestă de funcție și este mai apropiată de aripa dură de dreapta a partidului său. 

  9. Donald Tusk (Polonia) | Președintele Consiliului European, al cărui mandat se termină în această iarnă. Experiență din plin la nivel înalt, dar văzut doar ca soluție de ultimă instanță, dacă nimeni altcineva nu reușește să obțină majoritatea. 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Viorica Dăncilă îi pune pe Klaus Iohannis să semneze ca primarul
Mult discutatul Cod Administrativ a fost astăzi adoptat în ședința de guvern prin OUG. Astfel, ...