Franța rămâne întreagă. Noua Caledonie a votat împotriva independenței de Paris

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Circa 57% dintre locuitorii Arhipelagului Noua Caledonie, teritoriu francez situat în Oceanul Pacific, s-au pronunţat, într-un referendum, împotriva independenţei faţă de Franţa, conform rezultatelor parţiale anunţate duminică de presa franceză. Prezența la vot a fost foarte mare, peste 80%. 174.000 de persoane erau pe listele electorale pentru acest scrutin.

Arhipelagul Noua Caledonie este teritoriu francez din anul 1853. După persecuţiile la care populaţia locală, etnia kanak, a fost supusă în perioada colonială, teritoriul francez a primit, în perioada modernă, subvenţii anuale consistente din partea Parisului, scris Mediafax.

Premierul francez Edourd Philippe va merge în Noua Caledonie mâine, ca să discute cu liderii locali. Vizita era programată indiferent de rezultatul votului.

Referendumul era parte din acordul de la Noumea din 1998, numit după capitate teritoriului, prin care Franța se angaja să dea puteri politice extinse populației locale. Parisul va controla în continuare politica externă, imigrația, poliția și politica monetară a Noii Caledonii.

Regiunea franceză are un PIB anual estimate la 10 miliarde de dolari, adică 39.000 de dolari pe cap de locuitor. Acesta face Noua Caledonie una dintre cele mai prospere zone din Pacific, fiind întrecută doar de Australia și Hawaii. Prin comparație, România are un PIB/locuitor de 12.500 de dolari. (nominal). Arhipelagul era un sfert dintre toate rezervele mondiale de nickel, un metal necesar pentru fabricarea de baterii.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Controverse între Cioloş şi Orban: a fi vechi sau liber-schimbist
Dacian Cioloş şi Ludovic Orban s-au atacat reciproc în weekend. Cioloş a scris, duminică pe ...