Pe tabla de şah, Vasile Blaga împinge pionii. Mută la Cioloş?

Marius Ghilezan OPINIE Principal

“Nu-mi trebuie nicio funcţie” – a declarat Vasile Blaga jurnaliştilor după reuniunea “greilor” din  fostul PDL la sediul din Modrogan, cu acceptul preşedintelui Ludovic Orban. Predecesoarea lui, Alina Gorghiu, a spus că Ludovic Orban a greșit atunci când a fost de acord cu organizarea acestei reuniuni. Unii dintre lideri ar fi acuzat tentativa de puci. În realitate ce-l mână în luptă pe Vasile Blaga, se întreabă mulţi dintre liberali.

Vasile Blaga a fost achitat în procesul pe care l-a avut, pe motiv că fapta nu există. Timp de un an şi şase luni s-a retras din viaţa publică. Era copreşedinte al partidului după reunificare.

Multe voci liberale au pus reactivarea lui Vasile Blaga pe seama interesului lui Klaus Iohannis pentru un motor care să retureze reţeaua electorală. Vasile Blaga a reuşit prin modul său de acţiune să asigure ascensiunea la putere a doi preşedinţi: Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Ultimele mişcări de pe scena politică, lipsa de la reuniunea specială a lui Blaga din Modrogan, în care el a vorbit cel mai puţin, cinci minute în final, a celor dibuiţi de legături cu serviciile secrete, lasă loc la interpretări.

Este Vasile Blaga interesat de soarta PNL? Sau doar de listele europarlamentare? Dar pe cine va susţine în alegerile prezidenţiale, dacă nu pe Klaus Iohannis?

Toate nemulţumirile declarate au pornit de la apariţia pe lista europarlamentară a lui Siegfried Mureşan, impus de conducerea PPE, prin persoana germanului Hans-Gert Hermann Pöttering. Dar şi de apariţia pe surse a lui Ionel Dancă, un outsider.

Încă de la începutul procedurilor de unificare a PNL cu PDL s-au pus bazele fuziunii pe principiul parităţii. Chiar dacă vechii liberali erau nemulţumiţi, au acceptat situaţia. PDL avea structuri mult mai bine organizate în teritoriu. Maşinăria electorală, mânuită de Blaga, a scos scoruri electorale de multe ori neaşteptate.

S-a căzut la pace. “Greii” PDL nu vor capul lui Orban. Cel puţin până la alegerile pentru Parlamentul European din primăvara anului viitor.

La Congresul din iulie 2017, pentru a câştiga voturi, Ludovic Orban, potrivit surselor Newstandard.ro, ar fi promis mai multor baroni locali, precum Hava, Bolojan, Gheorghe Falcă locuri eligibile pentru europarlamentare şi că nu s-ar fi ţinut de cuvânt. Conform calculelor, PNL ar putea obţine 8-10 locuri din lista de 34.

Surse apropiate liderului PNL au confirmat pentru un site apropiat unui lider PNL, însă, că Ludovic Orban ar avea o listă deja concepută pentru europarlamentare pe care s-ar regăsi nume precum: Mircea Hava, Ilie Bolojan, Vasile Blaga, Daniel Buda, Ludovic Orban, Siegfried Mureșan și Marian Jean Marinescu. Vrea şi Anca Boagiu, mereu nemulţumită, un loc pe liste. Niciodată nu a avut relaţii prea bune cu Ludovic Orban.

Toate acestea se întâmplă în acelaşi timp, cu apariţia în mediile liberale a unei liste, confirmate şi de Marian Petrache, într-o emisiune la B1Tv, de convocare a unui Congres Extraordinar pentru schimbarea liderului. De câteva zile nu se mai vorbeşte despre această listă. Apariţia lui Vasile Blaga în spaţiul de manevră a încurcat un pic jocurile puciştilor.

Raluca Turcan şi Alina Gorghiu nu şi-au exprimat punctele de vedere legate de Congres. Ambele sunt apropiate lui Klaus Iohannis.

Preşedintele are nevoie de linişte printre liberali şi o structură dinamică pentru alegerile prezidenţiale. Dar anunţul şefului statului că va candida pentru un al doilea mandat, făcută în faţa Liceului din Sibiu, l-a lăsat în ofsaid pe “marele aşteptat” Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş, despre care Ludovic Orban spunea de la tribuna Congresului de anul trecut că “printre liberali găseşte mii de daciani cioloşi’ doreşte să se înscrie şi el în cursa prezidenţială. Dar scorul mic din sondaje al formaţiunii sale nenăscute juridic nu-i dă nicio şansă pe tronsonul unde joacă preşedintele. Şi atunci ce ar avea de făcut? Să-şi caute printre vechii PDL-işti, cei care l-au propulsat spre sinecura bruxelleză sprijin şi printre pemepişti. Dacă Vasile Blaga face jocul la ofsaid şi îşi pune reţeaua la dispoziţia sa, atunci va fi freamăt mare printre liberali.  Experienţa a demonstrat că aceştia sunt obişnuiţi să calce valurile. Dacă vântul din pupa lui Cioloş bate mai puternic merg cu el, uitând de umilinţa din trecut, în care campania “Cioloş-zero”, coordonată de Gheorghe Falcă, prieten cu Florin Coldea,  i-a trimis în opoziţie.

Traian Băsescu, deposedat de grupul senatorial al PMP, cu grijă că pierde şi pe cel din Camera Deputaţilor, vrea să rămână în joc. Să facă şi el cărţile. Are o zestre electorală, minusculă la ora actuală, pe care ar putea-o pune la bătaie. Alegerile se câştigă bob cu bob. El o ştie prea bine.

Bătălia pentru preşedinţia României este o proiecţie a luptei dintre Franţa şi Germania pentru supremaţia Europei. Un Macron pe val şi o Merkel, pe vale, îi inspiră pe laboranţii politici ai serviciilor secrete spre maxima trădare. Lepădarea de Iohannis. Şi atunci se umflă pânzele corăbierului Cioloş, care lăsat singur, s-ar împiedica în propriile şireturi, vorba unui apropiat al său.

Prin marile oraşe se încheagă o mişcare subterană cu mârâit de la servicii.

Meciurile de şah dintre Traian Băsescu şi Vasile Blaga sunt de notorietate. Băsescu mai mereu câştiga. Acum dacă nu joacă? Cioloş e deja scos din joben?

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Casa Albă: Avocatul de origine română, Adrian Zuckerman, propus de Trump pentru funcţia de ambasador al SUA în România
Președintele Donald J. Trump a anunțat, astăzi, printr-un comunicat apărut pe site-ul Casei Albe, că  ...