Sebastian Burduja se așteaptă ca ONG-urile să blocheze investiția de 1 mld euro de laTarnița-Lăpuștești: găsesc ei nu știu ce gândaci galbeni sau viermi pe care nu i-a văzut nimeni
Fondator al Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), actualul ministru liberal al energiei, Sebastian Burduja, se teme că investiția în cea mai mare baterie naturală, de 1000 MW, va fi blocată de demersurile unor ONG-uri de mediu.
Prezent pe barajul Tarnița (județul Cluj), ministrul Burduja s-a plâns că proiectul a stat zeci de ani prin sertare și se aşteaptă ca, în continuare, să fie blocat de procese cu ONG-uri care găsesc aici „tot felul de gândaci galbeni, viermi, fluturi şi alte specii pe care nu le-a mai văzut nimeni de zeci de ani.”
În condițiile în care statul eșuează de cincizeci de ani, ultima oară, anul trecut, firma de stat SAPE nu a reușit să finalizeze licitația pentru pentru studiul de fezabilitate, Burduja are un plan B: aducerea unor investitori străini.
Mari companii de energie din lume, EDF din Franţa şi Itochu din Japonia, sunt interesate să facă investiții în acest proiect.
La Tarnița există un lac de acumulare, vechi din 1970. Proiectul propune o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, care ar rezolva mai multe probleme, în principal nevoia de echilibrare a sistemului energetic.
Cum poate fi descris proiectul?
Ziua, când se produce energie mai ieftină (panourile solare produc deja peste 1600 MGWh, în zilele cu soare), apa din lacul de acumulare este împinsă în sus, printr-o serie de pompe uriașe, în câteva lacuri nou create. Seara, când curentul este mai scump, se eliberează apa de la înălțime, căzând peste niște turbine care ar alimenta sistemul energetic național.
Investiția ar fi de 1 miliard de euro, conform estimărilor.
Sebastian Burduja își propune ca, în mandatul său, să demareze acest „proiect de suflet.”
CMF: 11240002
Sebastian Burduja: am atras 13 miliarde de euro investiții la Ministerul Energiei