Dominic Fritz „se urcă” pe cadavrul liderului Phoenix
Se spune că legendele nu mor niciodată. Fondatorul trupei Phoenix, Nicu Covaci, și-a câștigat nemurirea prin opera sa unică. La 77 de ani, sufletul său s-a urcat la cer. A suferit de o boală nemilioasă. Medicii de la secția de ATI a Spitalului din Timișoara n-au mai putut decât să-i oblojească suferințele.
Primarul userist al Timișoarei, Dominic Fritz, deși neamț, se poartă conform zicalei românești: se urcă pe cadavre. A scris pe pagina sa de facebook că deschide Casa de Cultură, deși apropiații au rezolvat cu conducerea Filarmonicii pentru a-i așeza trupul neînsuflețit.
Nicu Covaci a intenționat să organizeze un concert la “Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.” Primăria Timișoarei a finanțat mii de proiecte culturale, dar nu a găsit puncte suficiente și pentru Phoenix, decât foarte târziu.
Problemele de sănătate ale lui Nicu Covaci au apărut la începutul lunii martie, atunci când liderul Phoenix a început să simtă că îi amorţeşte faţa. Apoi a început să aibă probleme de vedere, iar atunci a hotărât să îşi facă un RMN, iar rezultatele indicau o tumoră pe creier.
În 22 martie, a fost operat de o echipă a neurologului Horia Pleş.
Procesul tumoral era ireversibil
Zilele trecute, colegii din trupa Phoenix afirmau că tratamentul postoperatoriu “nu s-a putut finaliza din cauza complicaţiilor,” adăugând că “lucrurile nu se îndreaptā deloc spre bine,” conform Ziua de vest.
Nicu Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara. Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, a studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine. A studiat la Liceul de arte plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara, potrivit informaţiilor de pe blogul personal www.nicucovaci.wordpress.com.
Anul înfiinţării formaţiei Phoenix este 1961, grupul făcându-şi debutul un an mai târziu.
Prima compoziţie proprie a fost piesa „Ştiu că mă iubeşti şi tu”, înregistrată la radio în 1964. Din anul următor datează alte două înregistrări, „Bun e vinul ghiurghiuliu” şi „Pădure, pădure,” care erau şi primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor. Acestea două se mai păstrează încă în arhiva Radio România.
După 1971, stilul Phoenix a fost schimbat, muzicienii inventând etno-rock-ul. În 1977, membrii trupei au fugit în Germania, iar între 1977 şi 1989, trupa a activat în Germania, ca Transsylvania-Phoenix. Din 1990, Phoenix s-a întors în România.