Guvernul oferă noi facilități angajatorilor care angajează persoane cu dizabilități
Premierul Marcel Ciolacu a promis că se va modifica legea privind compensarea de la buget a celor care angajează persoane cu dizabilități. Propunerea nu vizează angajatorii privați, ci doar administrațiile locale.
Prin această măsură, Guvernului PSD dorește acum reintegrarea pe piața muncii în mod activ a persoanelor cu dizabilități, în mod nediscriminatoriu, în aparatul bugetar, cu precădere în administrațiile publice locale.
Premierul dă asigurări că măsura nu se va aplica și angajatorilor privați, care rămân sub incidența legii actuale.
786.546 de persoane cu dizabilități sunt din România la acest moment, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale susține că sumele colectate de la firme vor fi folosite în mod direct pentru mărirea prestației sociale a acestora.
Cum arată legea în prezent
Legea din 2017 prevedea ca firmele cu minimum 50 de angajați, care nu angajează persoane cu dizabilități în limita a cel puțin 4% din numărul total de angajați, să achite lunar la buget câte un salariu minim brut pentru fiecare astfel de post.
Ulterior, în 2021, legea a revenit la vechile prevederi, prin care firmelor li se dă posibilitatea să plătească doar 50% din salariile respective către stat și să cumpere, în compensație, produse sau servicii realizate de persoane cu dizabilități în unități autorizate.
Măsurile Guvernului Ciolacu, protecție pe toata linia pentru categoriile vulnerabile
Numai în ultimele 9 luni, măririle aduse de Guvernul Ciolacu salariului minim brut pe țară au fost de 700 de lei: în octombrie 2023 guvernul a crescut salariul minim brut de la 3.000 la 3.300 lei, iar la 1 iulie, de la 3.300 la 3.700 lei. De asemenea, salariul mediu a ajuns la 1.100 de euro NET.
Nici pensionarii nu au fost neglijați. Două măriri de venituri au loc și în privința acestora în 2024. 13,8% a fost mărirea de la 1 ianuarie, urmând ca în septembrie să aibă loc recalcularea tuturor pensiilor românilor, ceea ce va aduce măriri aproape tuturor pensionarilor, cu precădere acelora care au muncit mai mult de-a lungul vieții, dar la ieșirea la pensie au fost neîndreptățiți de modul de calcul al vechilor legi.
USA Today: 40% dintre cazurile de cancer pot fi reduse prin schimbările stilului de viață