Paradigme ale securității internaționale – carte de Alexandru Cristian
„Paradigme ale securității internaționale,” noua carte a lui Alexandru Cristian, apărută la Editura Militară, în mai 2024, este o sinteză referitoare la studiile de securitate. În această lucrare, Alexandru Cristian prezintă o nouă teorie: teoria senzorială a securității. Mai jos vă relatăm un pasaj despre teorie:
„ Problema de securitate este apariţia insecurităţii. Insecuritatea este lipsa confortului psihic la nivel individual şi lipsa confortului geopolitic la nivel statal. Interpretarea diferită poate duce la un conflict la nivelul unui grup de indivizi sau la nivelul unui grup de state. Omul răspunde cu ajutorul simţurilor ‒ văzul, auzul, mirosul, simțul tactil. Statul răspunde şi el cu simţurile sale, fizice sau nonfizice. Simţurile fizice ale unui stat sunt palpabile şi uşor de măsurat.
Frontiera este un simţ fizic primar. Frontiera terestră, maritimă, aeriană sau spaţială este un punct sensibil al oricărui stat. În interiorul acestei delimitări, statul îşi dezvoltă, de-a lungul timpului, mecanismele supravieţuirii.
Un alt simţ fizic este cetăţeanul. Dacă cetăţeanul său este în pericol atunci statul se simte în pericol. Motivul existenţei sale din punct de vedere al securităţii este prezervarea securităţii cetăţenilor săi.
Resursele sunt un important simţ fizic. Orice atac asupra resurselor unui stat va fi perceput ca un atac asupra statului. Resursele aflate în interiorul său ori aflate pe anumite platouri maritime reprezintă baza materială a unui stat. Atacul asupra acestora poate fi extrem de subtil.
Ultimul simţ fizic al statului este reprezentat de instituţiile sale şi instrumentele aferente. Atacul poate veni din interiorul sau din exteriorul statului. Un atac asupra guvernului sau a reprezentanţelor diplomatice este o contestare a supravieţuirii politice a statelor în lumea internaţională. Când spunem supravieţuire, ne referim la recunoaşterea la nivel internaţional.
Simţurile nonfizice sunt ideile fondatoare ale unui stat, patrimoniul cultural, spiritual, economia şi finanţele. Toate la un loc prezervă dezvoltarea statului. Deşi unele sunt materiale, le denumim nonfizice pentru că atacul asupra lor este, de multe ori, discret şi greu de perceput, efectul acestuia fiind dezastruos şi greu de surmontat.
Teoria senzorială a securităţii înseamnă apărarea acestor simţuri ale statului. Securitatea statului se poate prezerva cu ajutorul securizării simţurilor fizice sau nonfizice ale statului. Teoria pe care o propunem are nevoie de cercetare aprofundată şi de găsirea unor instrumente coerente de analiză.”
Alexandru Cristian ne prezintă o nouă lume, o lume în care diferențierea nu va mai exista:
„ Lumea disruptivă este o lume în care totul se înnoieşte foarte repede, perimarea fiind un proces aproape permanent. Lumea distopică este o lume în care omul nu va percepe mecanismele din jurul său. Lumea nivelată va fi o lume mondializată, cu slabe şanse de diferenţiere între culturi şi naţiuni.”
Cartea poate fi comandată AICI!