Tratament revoluționar al bolii Parkinson: implantarea în creier a milioane de celule crescute în laborator

Marius Ghilezan ACTUALITATE SOCIAL

Cercetătorii marilor universități din lume caută soluții medicale de tratament la boala Parkinson, de mai multe decenii. Recent, un pacient cu Parkinson, Thomas Matsson, a fost primul din lume care a primit 7 milioane de celule cerebrale crescute în laborator în 2023. Astăzi, el poate poate face sport, relatează Euronews.com.

Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au reușit să implanteze cu succes 7 milioane de celule cerebrale cultivate în laborator – pe baza celulelor stem – în creierul unui pacient pentru a trata boala Parkinson.

Matsson a fost diagnosticat cu Parkinson când avea 42 de ani. În ultimii 17 ani, s-a simțit ca și cum ar fi mers prin smoală, spune el. După operația care a durat 13 ore, poate să dea lovituri de golf, mărturisește el.

Cele șapte milioane de celule crescute în laborator au fost introduse în creier, în apropierea  bulbului rahidian. În viitor, zic cercetătorii, doza de neuroni dopaminizați se va dubla.

Boala Parkinson este provocată de incapacitatea neuronilor de a secreta dopamina, un neurotransmițător responsabil de buna funcționare a unor procese din organism. Mai exact, o substanță pe care neuronii o produc în mod natural pentru a transmite semnale spre alte celule nervoase. În popor, dopamina este cunoscută și sub denumirea hormonul fericirii.

Viktor Orbán: China este unul dintre pilonii Noii Ordini Mondiale. “Cooperarea sino-maghiară este o poveste de prietenie neîntreruptă de decenii”

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
The Telegraph: Putin se pregătește pentru război cu Occidentul
Publicația britanică The Telegraph crede că schimbarea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al ...