THE ECONOMIST: România atrage ca un magnet muncitorii străini

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC Principal

Într-un articol: “Economia fierbinte a României atrage muncitori străini,” the Economist susține că țara noastră joacă rolul Italiei anilor 1970, când sute de mii de muncitori străini au venit să lucreze.

Analiza mai comentează că România a devenit, dintr-o țară de emigranți, o țară de imigranți. Până la sfârșitul deceniului trei al acestui secol, în România vor fi peste 600.000 de lucrători străini, mai previzionează publicația.

“În urmă cu o generație, românii stăteau la coadă la mâncare. Astăzi, în București s-au reîntors cozile, dar la care nu mai stau românii, ci străinii. Pe o stradă, refugiații ucraineni se aliniază în fața unui centru de distribuire a ajutorului. Într-un alt spațiu, nepalezi, bangladezi și alții așteaptă în fața unui birou de imigrare pentru a-și reînnoi permisele de muncă și de ședere. La fel ca Italia în anii 1970, România este pe punctul de a trece de la o țară de emigranți la una de imigranți,” mai scrie autorul articolului.

Economia României, o creștere rapidă

“Economia României a crescut constant în ultimul deceniu, anul trecut cu 4,7%. În 2010, PIB-ul pe persoană, ajustat în funcție de prețuri, era de 53% din media UE. Între timp, populația a scăzut de la 23,2 milioane, în 1990, la 19 milioane în prezent. Rata natalității s-a prăbușit după revoluția din 1989 și milioane de români au emigrat. Țara se confruntă acum cu o lipsă gravă de forță de muncă,” mai sesizează jurnalistul.

Autorul reportajului a stat de vorbă cu mai mulți antreprenori care acuză lipsa forțelor de muncă. Un patron de firmă de construcții susține că le dă muncitorilor străini o mie de dolari, plus masă și cazare.
Articolul estimează că doar în construcții ar fi nevoie de peste o sută de mii de muncitori.

Reporterul The Economist a stat de vorbă cu o serie de imigranți, veniți la muncă. O bonă a spus că preferă să câștige legal mai puțin decât în Marea Britanie, decât să plece acolo ilegal.

“În 2017, România avea o cotă de 3.000 de permise de muncă pentru extracomunitari. Cifra a crescut la 100.000 anul trecut, și mulți și-au reînoit rămânerea,” mai spune publicația britanică.

The Economist sesizează că mulți români încă mai emigrează pentru o viață mai bună în altă parte, dar alții se întorc acasă. Între timp, populația de origine străină din România crește. Până la sfârșitul anului 2022, în țară erau 113.520 de cetățeni din afara UE, o creștere de 110%, față de acum cinci ani. Au fost, de asemenea, 54.765 de cetățeni ai UE, 113.000 de refugiați ucraineni și aproximativ 200.000 de imigranți din Moldova vecină (deși majoritatea au cetățenie română). Șeful Biroului Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU din București, Mircea Mocanu, apreciază că până la sfârșitul deceniului vor fi 600.000 de străini în România. “Aceasta este o mare schimbare, care se petrece foarte rapid.”

Parcul cu personaje de basm al lui Alin Nica și schela lui Dominic Fritz

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Ce ar câștiga PNL Alba din comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare
Liberalii din Alba au calculat că dacă alegerile locale ar fi comasate cu cele parlamentare ...