Parlamentarii liberali vor reducerea taxelor pe muncă

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE SOCIAL

Deputații și senatorii PNL, în frunte cu Dan Vîlceanu și Florin Cîțu, au depus la Senat mai multe propuneri pentru modificarea politicilor fiscale, printre care și reducerea contribuțiilor sociale plătite de angajați, de la 25% la 20%, și instituirea unui plafon maxim pentru calculul şi plata contribuţiilor sociale de sănătate, la maximum 3 salarii de bază minime brute (9.000 de lei) pe ţară garantate în plată, începând cu 1 ianuarie 2024. Astfel, cei cu salarii mari, vor rămâne cu un procent mult mai mare de bani, decât cei mai săraci.

„Povara fiscală aplicată asupra persoanelor care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor este una dintre cele mai mari din spaţiul Uniunii Europene. Printre consecinţele acestei stări de fapt putem enumera: un nivel ridicat al muncii la negru sau în zona gri, un număr covârşitor de salarii minime brute, o destimulare a muncii în favoarea diferitelor forme de asistenţă socială. Mai mult decât atât, inflaţia galopantă înregistrată în orizontul de timp 2022-2023 impune adoptarea unor măsuri cu caracter fiscal care să conducă la majorarea veniturilor nete ale tuturor angajaţilor, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, în scopul protejării relative a puterii de cumpărare aangajaţilor. De asemenea, trebuie precizat faptul că, indiferent de nivelul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, asiguraţii dispun de acelaşi pachet de servicii de sănătate”, se precizează în expunerea de motive.

CAS de la 25%, la 20%

Propunerea legislativă are în vedere și diminuarea cu 5 puncte procentuale, de la 25% la 20% a contribuţiilor de asigurări sociale, începând cu 1 ianuarie 2024.

„Măsurile propuse vor asigura un volum relativ constant al cererii agregate la nivel naţional, cu impact pozitiv asupra veniturilor fiscale: TVA, accize, impozit pe salarii. Va exista, pe termen mediu, şi un impact bugetar pozitiv de runda a doua, ca urmare a stimulării consumului şi creşterii economice”, potrivit proiectului depus la Senat.

În proiect se mai precizează faptul că relativa diminuare a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat va fi compensată, pe termen scurt, prin transferuri de la bugetul de stat, iar pe termen mediu şi lung deputații și senatorii PNL anticipează o creştere a veniturilor de asigurări sociale şi o echilibrare a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Ilie Bolojan a investit 200.000 de Euro într-un parc de lângă Chișinău

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
170.000 de Euro / Dominic Fritz își face ziar de propagandă
Primăria Timișoara a lansat pin SEAP o licitație prin care oferă 170 de mii de ...