G7 aplică soluția Dragnea la petrolul rusesc: plafonarea

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE Principal

Națiunile din Grupul celor Șapte (G7) și Australia au declarat vineri că au convenit asupra unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, livrat pe mare, după ce membrii Uniunii Europene au depășit momentul de împotrivire a Poloniei și au pus la punct un plan politic, un acord, în cursul zilei, anunță Reuters.

UE a fost de acord cu prețul după ce Polonia și-a oferit sprijinul, deschizând calea pentru aprobarea oficială în weekend.

Prin decizia G7 se aplică soluția Dragnea de plafonare a prețurilor la energie, impusă de OUG 114/2018, împotriva căreia multinaționalele au finanțat protestele din București și din țară.

Coaliția G7 se teme de o criză a petrolului provocată de Putin

Noul preț va intra în vigoare pe 5 decembrie sau foarte curând după această dată, au anunțat surse G7.

„Coaliția pentru aplicarea plafonării plafonul ia în considerare nevoia de a lua măsuri suplimentare pentru a asigura eficacitatea plafonului de preț”, se arată în declarație. N-au fost explicate care ar fi acestea.

Stabilirea unui preț plafonat urmărește să reducă veniturile Rusiei din vânzarea petrolului, prevenind în același timp o creștere a prețului petrolului la nivel mondial, după ce embargoul UE asupra țițeiului rus ar fi trebuit să intre în vigoare, la 5 decembrie 2022.

Coaliția este îngrijorată că prin menținerea unui preț flotant, fixat sub nivelul de referință Brent, l-ar putea ajuta pe președintele rus Vladimir Putin să reducă producția, a spus o a doua sursă care cunoaște discuțiile.

Administrația Zelenski, nemulțumită

Şeful administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentr petrolul rusesc, convenit vineri de ţările din G7, împreună cu Australia, ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei, mai relatează Reuters.

Rusia este cel mai mare producător mondial de petrol.

Ca urmare a deciziei șefilor de guvern din G7, la care s-a alăturat și Australia, pe bursă barilul s-a prăbușit sub 80 de dolari. Decizia s-a simțit azi și la stațiile de carburant din România, la unele dintre acestea, motorina a coborât sub 8 lei.

Ideologul liberal Valeriu Stoica denunță discuțiile PSD-PNL despre comasarea alegerilor locale și parlamentare

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Doar 35 % dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru Unirea cu România
Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, o ...