Tânărul „comunist” Gabriel Boric a câștigat alegerile prezidențiale din Chile

Marius Ghilezan ACTUALITATE INTERNATIONAL Principal

Provenit dintr-o coaliție de stânga, în care se află și partidul comunist, Gabriel Boric, de origine croată, a câștigat alegerile prezidențiale din Chile, cu o diferență de peste un milion de voturi față de contracandidatul dreptei, anunță cotidianul New York Times.

La 35 de ani, Boric va fi cel mai tânăr lider al națiunii și de departe cel mai liberal al său de la președintele Salvador Allende, care s-a sinucis în timpul loviturii de stat din 1973. Allende a condus cu mână forte, timp de 17 ani, republica.

În campania electorală el a promis că va mări taxele pentru cei bogați. S-a anhajat să reducă disparitățile sociale. Totodată, a mai promis pensii mai mari și un economie mai verde.

Președintele ales l-a învins pe José Antonio Kast, un fost deputat de dreapta care l-a etichetat pe Boris drept un comunist radical, în stare să distrugă una dintre cele mai solide economii din regiune. Coaliția lui Boric include Partidul Comunist.

citește și: Cât costă un parc fotovoltaic? Cum să te încălzești cu energie solară?

Victoria zdrobitoare a tânărului comunist

Boric a câștigat mai mult de 55 la sută din voturi, iar Kast a avut 44 la sută. Diferența i-a surprins pe observatorii politici, deoarece sondajele recente sugerau că disputa va fi mai strânsă.

Susținătorii tânărului viitor președinte au ieșit în stradă duminică seara, în mai multe orașe din Chile. Mulți au fluturat steagul național și au scandat sloganuri de campanie, în timp ce ridicau sticle de șampanie.

Adresându-se susținătorilor săi, reuniți într-una din piețele publice ale cde capitalei Santiago, duminică seară, Boric a promis că va uni națiunea și va începe programele de echitate socială.

 

Loading...

One Comment

  1. Salvador Allende a fost presedintele statului Chile intre 1970-1973, deci in nici un caz nu ”a condus cu mână forte, timp de 17 ani, republica.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Tort-de-bumbac
DIN SECRETELE BUCĂTĂRIEI JAPONEZE / Tortul de bumbac (video)
Rețeta TORTULUI DE BUMBAC este o combinația perfectă de pandișpan și prăjitură cu brânză, atât ...