Criza energetică aduce profituri uriașe Gazprom-ului

Marius Ghilezan ACTUALITATE ECONOMIC Principal

Rezervele de gaze naturale ale Europei sunt la niveluri cele mai scăzute din istorie, iar livrările se fac în cel mai rapid ritm, susțin sursele Bloomberg. În mod ciudat, capacitățile de stocare ale gazelor sunt umplute  cu doar 64%, mult sub media ultimilor zece ani: de 86% pentru această perioadă a anului.

Imperiul energetic de stat al Rusiei, Gazprom, a obținut profituri uriașe în trimestrul III al anului acesta. Compania controlată de Kremlin, cel mai mare producător de gaze din lume, a raportat profituri record în al treilea trimestru, în urma creșterii prețurilor din Europa, cea mai mare piață de export.

Profiturile au crescut la 581 de miliarde de ruble (5,8 miliarde de lire sterline). Vânzările de gaz au atins un record, susține The Telegraph. Cifra de afaceri a crescut cu 70% până la 2.370 miliarde de ruble, de asemenea un maxim istoric pentru un singur trimestru, de la 1.400 miliarde de ruble în urmă cu un an.

Famil Sadygov, directorul executiv adjunct al Gazprom, a declarat: „Prețul livrărilor noastre către Europa va fi semnificativ mai mare în al patrulea trimestru, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra rezultatelor noastre financiare pe întregul an.”

Prețul la gaz crește cu 10% într-o singură zi pe bursa olandeză

Prețurile energiei au crescut luni, după ce prognozele pe următoarele două săptămâni au arătat temperaturi mai scăzute decât media ultimilor ani.

Pe Bursa de la Amsterdam, prețul gazului a crescut cu 10%, în timp ce în Franța s-a atins nivelul record de peste 300 de euro pe Megawat/oră.

Stocurile reduse vor împinge prețurile la niveluri critice, a spus Stefan Ulrich de la BloombergNEF, citat de The Telegraph. România, cu un depozit de 3 miliarde de mc de gaz, nici nu figurează în topul Bloomberg privind stocurile de gaz.

citește și: În căutarea „tunelului energetic” din Platoul Bucegilor, mulți români au fost salvați de Salvamont

„Dacă iarna se va dovedi deosebit de rece, nu putem exclude alte măsuri extraordinare pentru calmarea consumului de gaze și, prin extensie, a energiei”, a adăugat el.

Rusia furnizează aproximativ jumătate din gazul natural utilizat de țările Uniunii Europene. Președintele Vladimir Putin face presiuni pe autoritățile germane să urgenteze aprobările pentru funcționarea conductei Nord Stream 2.

citește și: ATENȚIE, antreprenori / Salariile minime se vor putea acorda, doar doi ani de la angajare

Statele Unite și unele națiuni europene se opun conductei, care ocolește Ucraina și va exporta gaz rusesc direct în Germania printr-un gazoduct sub  Marea Baltică. Ei susțin că Europa ar depinde prea mult de gazul rusesc, dar alte guverne europene spun că legătura este esențială pentru asigurarea aprovizionării cu energie.

Pornirea conductei Nord Stream 2 ar putea tempera creșterile de prețuri la gaz

Conducta a fost finalizată, dar așteaptă aprobarea unei autorități de reglementare din Germania înainte ca Rusia să poată începe să exporte gaze prin intermediul acesteia. Luni, Kremlinul a cerut SUA să înceteze presiunile asupra organismelor implicate în procesul de certificare.

Politicile dezastruoase ale producătorilor europeni de energie au fost de vină pentru creșterea prețurilor la gaze și electricitate în Europa, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol. El nu a numit însă anumiți producători.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Emmanuel Macron l-a făcut clovn pe Boris Johnson
Președintele Franței Emmanuel Macron l-a catalogat pe Boris Johnson drept „clovn” responsabil de „circ”, potrivit ...