Milionara liberală din FOCŞANI care stă într-un apartament ANL
Conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, organismul de monitorizare a banilor daţi de stat partidelor, consiliera liberală Ana Maria Dimitriu din Consiliul Local Focşani a donat partidului 1,4 milioane lei (300.000 euro).
Misterul unui împrumut de 300.000 de euro de către o femeie de 30 de ani
Ana Maria Dimitriu este președintele organizației de femei liberale din Vrancea. Pentru că la PNL nu e pentru cine s-a pregătit, ci pentru cine s-a nimerit, celei mai mari contributoare la campanie nu i s-a repartizat un loc eligibil pe listele PNL, fiind cocoţată abia pe locul 15, nu a protestat. Suma provine din două împrumuturi, conform Monitorului Oficial, de 1 milion de lei și de 400.000 de lei, de la două persoane fizice. Acestea nu apar însă menționate în declarația sa de avere de la Consiliul Local Focșani, depusă în iunie 2019, astfel că nu se știe de unde provin banii. Dimitriu nu a răspuns solicitării Europa Liberă, pentru un punct de vedere.
Milionara se mai ocupă şi de cabinetul parlamentarului PNL Ionuț Ștefan.
De unde provin banii?
Acești bani nu sunt pierduți de liberal deoarece, conform legislației românești, AEP returnează sumele cheltuite de competitorii electorali în campania pentru alegerile europarlamentare. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la PSD, unde Rovana Plumb a pierdut postul de comisar european pe transporturi datorită unui împrumut mai mic.
Practic, liberalii nu au cheltuit nici un leu, cu excepția comisioanelor bancare, dar au vărsat la clientela de partid circa 1,4 milioane lei, bani pe care îi vor primi de la bugetul de stat. „Prin noi înșine”, dar pe banii statului, scrie Monitorul de Vrancea.
Citeşte şi: Dan NICA, noua propunere de comisar european. Ce nu se ştie din trecutul său apropiat
Contribuția de 1,4 milioane lei nu ar ridica semne de întrebare dacă acest consilier local ar conduce afaceri sau ar realiza proiecte de investiții care să îi permită acest lucru. În schimb, consultând declarația de avere se poate observa că acest consilier liberal raportează patru surse de venit, salariul de la firma pe care o administrează, indemnizația de consilier local, salariul de la cabinetul unui parlamentar liberal și dividende de la firmă. Cele mai mari venituri provin din dividendele firmei Eurotrust Business Consulting, care se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Doar că, înființată în 2013, profitul net cumulat al firmei din ultimii cinci ani, nu depășește cinci sute mii lei. De exemplu, în 2018, profitul net, raportat la Ministerul Finanțelor Publice, a fost de 75 mii lei, iar în 2017 de aproape 66 mii lei. Cât despre celelalte venituri raportate în ultima declarație de avere, acestea nu depășesc 26 mii lei anual, cei mai mulți bani, aproape 14 mii provenind din salariul de firma proprie. Practic, consilierul liberal nu putea obține sumele din campania electorală decât dacă îi împrumuta de la o persoană cu foarte mulți bani, dispusă să investească în această afacere. Iar valoarea împrumutului creează inevitabil obligații în contul sumelor puse la dispoziție, mai scrie presa locală.
Nu precizează de unde s-a împrumutat
Suma enormă plătită către PNL a atras atenția celorlalți consilieri locali focșăneni. La o ședință a Consiliului Local, aceștia au întrebat-o pe Ana Maria Dimitriu de unde a reușit să obțină această sumă imensă de bani pentru campania electorală.
Replica liberalei a fost simplă. „Veți vedea în următoarea declarație de avere”, a spus consilierul liberal. Surpriză! În declarația de avere depusă anul acesta, nu este menționată nicio sursă de venit atât de mare încât să permită o contribuție de 1,4 milioane lei. Nici măcar un împrumut de la prieteni, familie sau oameni de afaceri generoși din Focșani. De menționat că Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese elaborat de Agenția Națională de Integritate arată că doar veniturile încasate se raportează la anul fiscal anterior supus raportării. În cazul datoriilor, de exemplu, trebuie menționat creditorul, anul în care a fost contractată datoria precum și data la care este scadent contractul de credit.