De ce nu trece Moţiunea de cenzură?
Şase partide s-au unit pentru a dărâma guvernul DĂNCILĂ: PNL, USR, Pro România, ALDE, Mişcarea Populară, UDMR. Liderii au strâns, potrivit declaraţiilor lui Ludovic Orban, 237 de semnături, fiind necesare 233 pentru ca MOŢIUNEA DE CENZURĂ împotriva guvernului VIORICA DĂNCILĂ să treacă. Surse parlamentare susţin că de fapt Orban nu are decât un maximum de 233 de semnături, ceea ce-l înspăimântă. Orice absenţă poate fi fatală acţiunii despre care s-a făcut cea mai mare propagandă.
Pe un bileţel dezvăluit de DC News era configurat viitorul cabinet, condus de Ludovic ORBAN. Liderii opoziţiei nu au confirmat, dar nici nu au infirmat propunerea de structură a unui executiv cu 15 poziţii ministeriale.
Prntru vicepremieri, Viorel PONTA (Pro România) şi Daniel Chiţoiu (ALDE). Dacă unii sunt grăbiţi să ajungă la guvernare, nu acelaşi lucru se poate spune despre Klaus Iohannis.
În plus, mulţi dintre liberali nu sunt convinşi că noul CDR va fi funcţional. Maturii politic recomandă prudenţă şi aşteptarea scrutinului electoral din 2020, pentru ca noul guvern să reprezinte întradevăr voinţa electoratului.
Citeşte şi: Andrei CARAMITRU, propus ministru de finanţe în guvernul din umbră
Nu va fi uşor de guvernat ţara cu USR, partid obişnuit să se opună la orice proiect de dezvoltare, având mereu o agendă ascunsă. Sunt de părere că liderii formaţiunii, create de Florian Coldea, vor invoca fel de fel de probleme pentru a nu participa la formarea cabinetului Orban.
O guvernare liberală cu nouă luni înainte de alegerile parlamentare ar fi un dezastru pentru PNL şi Iohannis. Preşedintele va fi obligat să numească o serie de liberali miniştrii. Ceilalţi ar fi nemulţumiţi. Orban ar fi un premeier prea slab pentru a conduce două bătălii electorale. Chiar dacă urlă împotriva PSD, simte că USR îi suflă în ceafă.
Ca urmare, principalul beneficiar al căderii guvernului DĂNCILĂ ar fi USR şi Dan BARNA.